= reissut = välineet = tilastot = etusivu =kuntsi.net=
22.7.2007 Liminka - Tahkokangas all day long
(kätköt 2, 3 ja 4)

Lauantai aamu valkeni perinteiseen syyssäähän. Mittari näytti +3.0 astetta ja pelto kimalteli kuurassa... mitä??!! Heinäkuu puolessa välissä ja hivotellaan veden jäätymispistettä. Pellon kuura osottautui kasteeksi ja siinä aamukahvia ryystäessä lämpötilakin nousi neljällä asteella. Ei anneta pikkuasioiden häiritä vaan otetaan georeppuun hieman lämpimämpää vaatetta mukaan. Ihan varmuuden vuoksi. Reppu ja fillari pakettiauton perään ja eikun nokka kohti Oulua. Limingassa kahvitankkaus, gepsi päälle ja suunta kohti Ala-Kestilän Arboretumia.

Mukavaa pikku asfalttitietä pujotellen peltojen välissä. Pieni myötätuuli siivitti matkaa ja puiston risteys ilmestyikin yllättävän nopeasti eteen. Fillari parkkiin ja yleissilmäys paikkaan ja infotauluihin. Niin että tietää missä ollaan ja kuinka käyttäytyä. Polkuja metsän siimeksessä ja siltoja purojen yli. Aurinko oli vielä sen verran matalalla, että toi kätkön metsästämiseen hieman utuisen aavemaisen tunnelman.

Vehkeet olivat nyt saamassa tulikastetta (kuten myös aloitteleva geokätköjen metsästäjä). Sateliitit olivat hanskassa, eikä korkeat puut tuntuneet haittavaan signaalia. Nyt oli vain luotettava siihen että homma toimii. Oma etäisyydenarviointi oli hieman kesäterässä, joten tein melkoisen ketunlenkin ennenkuin gepsin nuoli osoitti paikkaa jossa kätkö olisi. Kurkkasin vielä vinkin ja parin minuutin pällistelyn ja pähkäilyn jälkeen pääsin hypistelemään ensimmäistä virallista geokätköäni. Nyt sentään maltoin siinä penkillä hieman tutkia sisältöä ja tutkia loggauksia. Ja omat harakanvarpaat sinne muiden jatkoksi.

Ja kun kerran tänne asti oltiin tultu, niin kävin kiertelemässä Arboretumia hieman tarkemminkin. Todella idyllinen paikka. Ja olisi saattanut jäädä näkemättä ilman tätä kätköä. Pitääkin vinkata seuraavan kerran, jos joku kyselee paikkoja joissa pysähtyä.

Kätkö siis löytyi ja eikun kohti seuraavaa voittajavirne kasvoilla. Kakkoskätkönä oli Lintutorni-Liminka niminen kätkö matkaa sinne vajaa 12 kilometriä. Reittivahtoehtoja oli parikin, mutta tulkitsin Temmesjoen varressa, tien jatkona olevat viivat jonkinlaiseksi kulkureitiksi tasoltaan jotain moottoritien ja polun välimaastosta. Joten otetaan lyhyempi reitti. Asfalttitien jälkeen joen kohdalta pääsikin kääntymään hyvätasoiselle soratielle, joka vei venepoukamalle. Siellä infotauluja lueskellessa selvisi karttaviivojen merkitys: pitkospuut. Eli polkupyörä sellaisen ammattimaiseen puoliraahaavaan kantoasentoon ja eikun eteenpäin. Alkumatka olikin leveää lankkua metsänsiimeksessä, mutta sitten homma hieman soistui ja välillä pitkospuut katosivat heinikkoon. Jäin välillä hetkeksi hengähtämään ja kuuntelemaan kuinka tuulenpuuskat kohauttelivat heinikkoa. Samalla tutkailin tarkemmin kätkökuvausta ja tarkempaa ohjeistusta paikanpäälle. Karttakin osasi kertoa, että lähtöpaikalla olisi pieni kalastajakylä. Silmiin siintyi jykevät lautarakennukset vieri vieressä, raavaat tatuoidun äijänköriläät haisten toissapäiväiselle turskalle ja iloisten naurunremakoiden ja juomalaulujen kantautuminen rantakuppilasta. No totuus oli hieman toinen ja so-last-season paikalta "kylä" näytti.

Kätkölle (siis lintutornille) vievien pitkospuiden pää löytyi ja siihen jäi myös fillari parkkiin. Aurinko paistoi jo melko lämpimästi vaikkakin viileä tuulevire pisti kovasti kampoihin. Pitkospuut olivat hyvässä kunnossa. Mikäpä oli talsiessa eteenpäin. Joku geokätköilijä oli keväällä näköjään erehtynyt auton parkkipaikasta tuhoisin seurauksin. Kätkö löytyi pienen tetsaussession jälkeen ja jäin jokirantaan kivelle tutkailemaan sisältöä. Kuitauksen jälkeen jäin vielä hetkeksi ottamaan aurinkoa ja nautiskelemaan muutamasta pastillista (olen onnistunut koukuttamaan itseni tänä vuonna näihin mässyihin). Jätin kätkölle pienen "vieras"-kyltin.

Seuraavalle kätkölle olikin matkaa hieman enemmän, joten ajattelin suorittaa välitankkauksen kunhan sellainen paikka vain vastaan tulisi. Ja kun taivaanrannassa häämötti torni, joka kertoi ruokapaikasta, pelihelvetistä, kylmistä mäyräkoirista ja vakuumipakatuista sämpylöistä, oli suuntani enemmän kuin selvä. Tähän ei enää GPS:ää tarvittu. Puolen tunnin sessio kahvikupin, patongin ja Photoplayn kanssa virkisti kummasti. Kuten myös jo muinaisten viholliskansojen jättämät puumerkit vessan ovessa. Miten sitä pieni ihminen osaakin katkeroitua isolla kirkolla käydessään.

Reppu selkään ja kohti reilun 16 kilometrin pikataivalta Tahkokangas Trail kätkölle. Paahtavaa asfalttitietä ja pölyisiä tietyömaita. Hirveästi en ryhtynyt kikkailemaan vaan seurailin motarin vartta turvallisen etäisyyden päässä. Kapula on ollut hieman akkusyöppö, joten pistin gepsin päälle vasta lähempänä Kaakkuria. Pieni stoppi täytyi Kaakkurin kohdalla tehdä ja suunnitella kuinka lähestyä Tahkokangasta. Tahkokankaan palvelukeskuksen läheltä lähtikin leveä ura, jota pitkin pääsikin kätkökuvauksessa mainitulle kuntoradalle. Hieman turhan juurakkoista oli matkanteko meikäläisen hybridille ja jossain vaiheessa oli heitettävä kävelyksi. Sen verran alkoi olla mukulaa reitillä.

Kuntoradalta fillari puskaan ja kätköä etsimään. Mummomallin mustikanpoimijajästi aiheutti hieman päänvaivaa, mutta hetken tutkailun jälkeen totesin hänet harmittomaksi. Taisi epäillä enemmän minun toimintaani kuin minä hänen. Kätkö olikin hankalampi kuin osasin odottaa. Kuvittelin vihjeen perusteella hieman erilaista kuin totuus sitten olikaan. Siinä kivellä istuessa piti raapia toisenkin kerran päätä, että missä kummassa se jemma on. Gepsin nuolikin tykkäsi pomppia paikasta toiseen. Mutta löytyihän se. Aivan loistava kätkö ja ennen kaikkea idea ja toteutus! Mukava päätös geokätköreissulle.

Puhelinyhteys kuskille ja selvisi että hänellä alkoi olla päivä pulkassa omissa hommissa. Joten sovimme treffit Kempeleen Biltemalle. Siinä Billen nurmikolla makoillessa ja Ärrävettä ryystäessä reidetkin alkoivat toteamaan 53:n kilometrin olevan ihan riittävä saldo fillarin ohjaimissa. Pyörä pakun perään, kaupasta shoppailut (ketjuöljyä ja polkupyörätyökalut) ja kokka kohti kotikontuja. Puhelimen akkuvaraus näytti yhtä tolppaa. Eli juuri ja juuri kesti gepsin käytön, softan pyörityksen ja pari puhelua. Pitääkin pistää ostoslistalle yksi tai kaksi vara-akkua.

Reissun speksit:
Matka: 203 km, josta polkupyörällä n. 53 km
Kulkuväline: Auto - Polkupyörä - Auto
Kätköt: 1. Arboretum klo 8.44
2. Lintotorni-Liminka klo 9.54
3. Tahkokangas Trail klo 12.48
Aika: 4h 4min (1. kätköltä viimeiselle)


  Profile for Kuntsi
Reissut:
23.08. Pohjois-Oulun rannoilla
21.08.Jyväskylän korkkaus
18.08.Muhoksen putsaus
10.08.Manamansalo #2
05.08.Manamansalo #1
03.08.Haapavesi - Nivala
29.07.Piippola - Rantsila
28.07.Siilinjärvi
21.07.Liminka - Tahkokangas
03.07.Uljua